PLESEŇ JE PRIATEĽ I NEPRIATEĽ. ČISTENIE PLESNÍ PREŠOV

Published 6 roky ago -


Riešili ste niekedy problematiku ako odstrániť pleseň? Stretli ste sa s problémom plesní, ich výskytu a riešenie ich vzniku a zániku?

Niektoré plesne môžu zachrániť život, iné môžu zabíjať. Niektoré dodávajú chuť syrom a vínam, iné sú jedovaté. Niektoré rastú na kmeňoch stromov, iné sa rozširujú v kúpeľniach alebo zamorujú knihy. Plesne sú úplne všade a možno práve v tejto chvíli, keď čítate túto vetu, vdychujete ich výtrusy.

Plesne sa radia k hubám, medzi ktoré patrí viac ako 100 000 druhov plesní, húb a kvasiniek. Len približne o stovkách zástupcoch tejto skupiny je známe, že spôsobujú ľuďom a zvieratám choroby. Mnohé huby hrajú dôležitú úlohu v potravinovom reťazci, rozkladajú odumretú organickú hmotu na dôležité prvky, ktoré môžu využiť rastliny. Iné fungujú v symbióze s rastlinami a pomáhajú im získať z pôdy živiny. A niektoré z nich sú parazitmi.

Pleseň svoju existenciu začína ako nepatrný výtrus unášaný vzduchom. Keď pristane na vhodnom zdroji potravy, ktorý má správnu teplotu a vlhkosť, začne klíčiť a vytvárať bunky, ktoré vyzerajú ako vlákna a hovorí sa im hýfy. Keď sa hýfy rozrastú, vznikne podhubie a to je viditeľná pleseň. Pleseň môže vyzerať ako špina alebo škvrna, ktorá sa vytvorí napríklad vo škárovacej hmote medzi kachličkami v kúpeľni.

Plesne sú majstrami v rozmnožovaní. Malé čierne bodky v známej chlebovej plesni sú výtrusnice. Len jedna bodka obsahuje viac ako 50 000 výtrusov a každý z nich môže za niekoľko dní vytvoriť stovky miliónov nových výtrusov. Keď má pleseň správne podmienky, môže jednoducho rásť v knihe, topánke, na tapetách alebo v lese na strome.

Plesne môžu vytvárať toxické látky, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na ľudí i zvieratá, ak sa s nimi dostanú do kontaktu vdýchnutím, prehltnutím alebo dotykom. Pleseň ale nie je len škodlivá, má totiž aj niektoré veľmi užitočné vlastnosti.

V roku 1928 si vedec Alexander Fleming všimol zvláštnych účinkov zelenej plesne. Ukázalo sa, že táto pleseň zabíja baktérie, ale pre ľudí a zvieratá je neškodná. Tento objav viedol k vývoju penicilínu. Plesni tiež vďačíme za rozšírenie repertoáru chutí. Ako príklad si vezmime syr a víno.

Vlhkosť a pleseň

Lenže keď sa pleseň objaví v budove na stenách, radosť nám to určite neurobí. Existuje nejaké riešenie tohto problému? Účinným opatrením môže byť udržiavanie nízkej vlhkosti vzduchu v miestnostiach, čistoty a sucha. Ak sa niekde tvorí vlhkosť, ihneď toto miesto vysušte a vykonajte potrebné zmeny a opravy, aby sa tam voda opäť nehromadila. Čistite napríklad pravidelne strechu a odkvapy, udržujteich v dobrom stave.

Odborníci sa zhodujú v tom, že čím menej je vlhkosti, tým menej je aj plesní. Jednoduché opatrenia môžu ušetriť vás i vašu rodinu od stretnutia s plesňou. Pleseň je určitým spôsobom ako oheň. Môže uškodiť, ale môže byť tiež veľmi užitočná. Veľa závisí od toho, ako ju používame a či ju máme pod kontrolou. Je pravda, že o plesni ešte stále nevieme všetko, ale vedomosti, ktoré o nej máme, nám môžu byť len na úžitok.

Odstránenie vlhkosti

Tieto informácie dokázala výborne zužitkovať firma A SERVIS LIPKA, s.r.o., Ako odstrániť hubu zo steny, ktorá zaisťuje v prípade napadnutia plesňami perfektný servis. Jej technici si prezrú postihnuté miesta a stanovuje postup prác a opatrení, ktoré je nutné urobiť, aby sa plesne zlikvidovali a už sa nevrátili.

Klasicky ich práce prebiehajú tak, že na miesta na stene napadnuté plesňou nanesú kvalitnú kyslú chémiu. Potom odstraňujú plesne mechanicky a na mokro.

Miesta, kde bola pleseň, sa následne ošetrí LSG – D dezinfekciou. Ide o jedinú kvalitnú a profesionálnu dezinfekciu, ktorá má dlhodobý účinok a plesne naozaj likviduje, nie ako jej lacné náhrady, ktoré pleseň s pomocou chlóru Zabel a zaženú dovnútra steny, odkiaľ sa po určitej dobe znovu prerastie na povrch. A SERVIS používa výhradne LSG – D dezinfekciu.

Likvidácia a vysatie voľných sporov sa vykoná priemyselným vysávačom s HEPA filtrom, ktorým sa vysajú steny, podlahy a zariadení. Potom sa postupuje opäť na mokro, keď technici vytrú podlahy a utrú všetky horizontálne plochy v objekte s dezinfekciou LSG – D. Takto zaručene zlikvidujú všetky voľné spóry plesní.

Ak je to potrebné, zabezpečí technici novú výmaľbu steny. Na ošetrenú stenu sa po dostatočne dlhom pôsobení dezinfekcia môže naniesť náter LSG. Je to geniálny náter s dlhodobou inteligentnou funkciou, tá nedovoľuje novému vzniku plesní.

Ak sa tieto kroky dodrží, pleseň sa už nevracia.

comments icon 0 comments
0 notes
0 views
bookmark icon

Write a comment...

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *